Paardenkopnevel en Vlamnevel in Orion. RGB kleurenopname gecombineerd met opname met Ha-filter.

Paardenkopnevel en Vlamnevel in Orion

Vorige week was het – na lange periode van bewolking – eindelijk even een avondje helder en heb toen mijn gekoelde kleurencamera (QHY8-pro) eens goed kunnen uitproberen. Ik heb daarop de telescoop gericht op de Paardenkopnevel in sterrenbeeld Orion. Dat object blijft me boeien en aangezien de kleuren van eerdere opname met Canon camera van deze nevel nog niet helemaal naar mijn zin was, leek mij dit voor testen van de camera prima keuze.

RGB kleurenopname gecombineerd met opname met Ha-filter.

De opname bestaat uit 22 x 10 minuten belichting, dus 3 uur en 40 minuten. Voor een zwak object als deze vanaf een lichtvervuilde locatie als Dordrecht niet veel, maar het viel mij reuze mee wat de camera toch al liet zien. De opnames gestackt in het relatief nieuwe, maar uitstekende programma Astro Pixel Processor (kortweg: APP). Daarna voor meer scherpte in de opnames nog gecombineerd met een eerdere opname van 2 jaar geleden met Ha-filter.

 

ik ben er al weer tevreden mee. Misschien ga ik nog wat verder ‘spelen’  met de kleurverdeling, maar vooralsnog vind ik zelf deze opname zo ook al prima.

2 reacties

 1. Wat bof jij met de mooie telescoop!
  Ik zou dat ook zo graag zien.
  Heb vroeger een telescoop gehad waarmee ik Saturnus kon volgen.
  Die planeet ging heel snel .
  Het is het mooiste aan de hemel al die nevels.
  Ik wens jou met je nieuwe kijker heel veel kijk plezier toe.
  Misschien mag ik eens komen kijken op een heldere avond?

  Vriendelijke groet, Inge van Driel

  • jheuser zegt:

   Beste Inge,

   Dank je voor je bericht. Saturnus is heel bijzonder om door een telescoop te zien. Net als de kraters van de Maan. En ook de planeet Jupiter is heel mooi door een telescoop. Mijn telescoop staat op een vaste opstelling maar zo af en toe (helaas niet zo vaak) zet ik mijn telescoop buiten zodat ook anderen er doorheen kunnen kijken. Als ik dat weer eens doe, zal ik dat vooraf aangeven via o.a. Facebook. Overigens zijn er ook elk jaar sterrenkijkdagen en nacht van de nacht waarbij iedereen welkom is bij sterrenwachten en verenigingen om door telescopen te komen kijken.

   Groetjes van Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *