M51 Draaikolknevel (Wirlpool Galaxy)

M51 Draaikolknevel (Whirlpool Galaxy)

Afgelopen avond was het helder zonder storende maan, dus prima om deepsky foto’s te maken. Ben laatste paar keren vooral bezig geweest met mijn gekoelde kleuren-CDD camera QHY8pro.

NB: afgebeelde camera is niet dezelfde camera waarover in bericht vermeld wordt.

Dit keer ging het niet zo vlotjes als gewoonlijk en heb behoorlijk zitten stoeien.  Want het bewerken van laatst gemaakte opname van een ander sterrenstelsel mislukte volledig en gaf een slechte foto. N.a.v. antwoorden op mijn vragen op forum van de software ontwikkelaar van APP (Astro Pixel Processor, de astro bewerkings software) over mijn problemen, ben ik bezig geweest om op andere manier opnames te maken. Maar helaas bleek de bij de camera meegeleverde software zo slecht dat ik daar mee gestopt ben. Deze crashte en gaf foutmeldingen. Dus na paar uur ‘worstelen’  toch weer terug naar mijn vertrouwde eigen manier van opnames maken met Nebulosity-3, maar daarbij wel een andere soort driver voor de camera gebruikt: Ascom-driver voor deze camera.

Alles ging daarna goed en lekker de telescoop / camera hele nacht verder laten doorgaan terwijl ik zelf op een oor lag. Vandaag hernieuwde poging gedaan om de opnames in APP te verwerken gedaan. En helaas toch weer een slechter resultaat dan ik gehoopt had (zie foto).

Sterrenstelsel M51 in APP gestretcht.

Maar nu zag ik pas dat de opnames wel extreem gestretcht worden en alles slechter lijkt dan het is. Dus vervolgens de tools in APP gebruikt om e.e.a. te corrigeren en voila: het eindresultaat viel me toch niet tegen. Nog even in andere software (PixInsight) wat details verscherpt en ruis verwijderd en toen was ik er toch wel weer content mee.

Eindresultaat M51 Wirlpool Galaxy

Het viel allemaal dus toch wel weer mee. 🙂

 

foto van de QHY8pro camera aan de telescoop:

v.l.n.r.
focusser van telescoop
0,8x reducer/flattener
filterwiel
QHY8pro gekoelde kleuren CCD-camera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *